Nieuws

Presentatie MFM: ‘Meer solidariteit nodig’

1 februari 2018

Vanochtend presenteerde de Auteursbond samen met andere organisaties in Nieuwspoort de uitkomsten van het onderzoek naar de onderhandelingspositie van freelancers.

Hoeveel denk je dat freelance journalist Britt van Uem verdient voor een artikel van 400 woorden, waar ze vijf uur werk in heeft gestoken? Dat het beroerd gesteld is met de tarieven voor freelance journalisten bleek vanochtend tijdens de presentatie van de Monitor Freelancers en Media in Nieuwspoort. Het onderzoek, medegefinancierd door de Auteursbond, werd afgelopen jaar voor de derde keer uitgevoerd door de Auteursbond, NVJ, NVF, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), Kunstenbond DAMD, Dutch Photographers (DuPho), Lira en Pictoright. Ze willen een vinger aan de pols houden en zien hoe tarieven en vergoedingen zich ontwikkelen.

Van Uem gaf tijdens de  presentatie een inkijkje in haar freelance praktijk en vertelde dat ze voor 15 artikelen per maand amper 50 euro per artikel binnenharkt. Dit voorbeeld is exemplarisch voor de uitkomsten van het onderzoek. De gemiddelde freelance journalist verdient rond de 25.600 per jaar en krijgt van de 37 uur per week werk slechts 22 uur uitbetaald. Daarom pleit de Auteursbond al enige tijd voor adviestarieven zodat vaste medewerkers en freelancers minder makkelijk tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden. Er werd tijdens de bijeenkomst ook opgeroepen tot meer solidariteit onderling van mensen in vaste dienst met freelancers, door kamerleden Lodewijk Asscher van de PvdA en Corinne Ellemeet van GroenLinks. De solidariteit tussen vaste medewerkers en freelancers is nu vaak ver te zoeken en dat ondermijnt op den duur de positie van alle journalisten. De freelance journalisten zijn wel iets meer gaan verdienen dan het afgelopen jaar. Dit werd vooral toegeschreven aan betere onderhandelingskwaliteiten en de uitbreiding van nevenactiviteiten. De tarieven waren echter in het derde jaar op rij gedaald. Uit de monitor bleek ook dat vooral jonge journalisten weinig verdienen. De kloof tussen jong en oud wordt steeds groter en een steeds forsere groep treft geen voorzieningen voor ziekte of de oude dag. Ook zegt 42% aangewezen te zijn op het inkomen van de partner.

Er werd in Nieuwspoort ook nagedacht over mogelijke oplossingen. Pierre Spaninks opperde in een column het idee van een verbreding van de  collectieve volksverzekering. Groen Links kamerlid Corinne Ellemeet gaf als voorbeeld Ierland waarin freelancers uit de creatieve industrie, ook journalisten, een uitzondering hebben gekregen op de mededingingswet. Minister van OCW Ingrid van Engelshoven – ook uitgenodigd, maar niet aanwezig – zei eerder de mogelijkheid tot collectief onderhandelen wettelijk te willen gaan regelen. Daar horen we meer over als in maart de Auteursrechtencontractwet uit 2015 wordt geëvalueerd.

Voor meer solidariteit en transparantie in de sector doet freelance journalist Britt van Uem aanstaande maandag alvast haar financiënboekje open in het programma Wat verdien je?.

Download Monitor Freelancers en Media