Nieuws

Nieuwe ledenservice: coaching

5 april 2018

Wil je verder na workshops en trainingen of heb je behoefte aan individuele begeleiding om verdere stappen te zetten op je pad als freelance journalist? Denk dan eens aan coaching, wat de Auteursbond haar leden nu voordelig kan aanbieden dankzij diverse subsidies.

Op dit moment zijn Brigit Kooijman en Marcel Metze de enige coaches met de specialisatie journalistiek. Je kunt echter ook kiezen voor coaching op een ander aspect van je vak, of zelf een senior als coach aandragen. Raadpleeg de lijst en het reglement op de website voor de details.

Je kunt gecoacht worden op vakinhoudelijke zaken of op ondernemerschap. Het contact verloopt in overleg, bijvoorbeeld per mail, telefoon of Skype. De korting op dit traject kan oplopen tot maar liefst 80 procent.

Hoe werkt het?

Eerst vul je het aanvraagformulier in. Na een akkoord door de Auteursbond kunnen jullie aan de slag. De coaches die een overeenkomst hebben met de Auteursbond brengen je 50 euro per uur in rekening (exclusief btw). Na afloop van de coaching, waarvan maximaal 8 uur onder de regeling valt, stuurt de coach een factuur en schrijft de coachee een evaluatie. Je betaalt je coach en daarna ontvang je de vergoeding van de Auteursbond.

Let op: coaching valt onder het hoge btw-tarief van 21 procent, tenzij de coach hierover individuele andere afspraken heeft met de Belastingdienst. In de meeste gevallen ontvang je dus een factuur met 21 procent btw op het uurtarief. Als je zelf geen btw-aangifte hoeft te doen omdat je voor al je werk een beroep doet op de vrijstelling voor journalistieke werken, komt die btw dus voor jouw rekening als onderdeel van je aftrekbare zakelijke kosten.

 

Rectificatie d.d. 16-4-2018

Brigit Kooijman werd genoemd als de enige coach met de specialisatie journalistiek, maar ook Marcel Metze biedt coaching aan op dit gebied (specifiek onderzoeksjournalistiek).