Nieuws

Gouden Freelancer Award 2019 voor Maarten Dallinga

4 november 2019

Freelance journalist Maarten Dallinga heeft 1 november de Gouden Freelancer Award 2019 gewonnen voor zijn podcast Anoniem Intiem, over de verborgen wereld van mannenontmoetingsplekken. Juryvoorzitter Sheila Sitalsing maakte dat bekend tijdens het symposium de Gouden Freelancer, georganiseerd door het Amsterdamse freelance journalistencollectief Bureau Wibaut. Deze award wordt gesponsord door de Sectie Freelance Journalisten van de Auteursbond en Stichting Lira Auteursfonds Reprorecht.

Juryrapport
De jury, die naast Sheila Sitalsing bestond uit Franka Hummels en oud-winnaar van de Gouden Freelancer Award 2017 Maartje Duin, prees Maarten Dallinga vanwege ‘de wijze waarop hij een laag weet aan te boren die normaal gesproken onaangeboord blijft’ en ‘de manier waarop hij de luisteraar inzage geeft in de bijzondere levens van gewone mannen die soms worstelen met hun geaardheid, met wat wel en niet mag van hun god, met de relatie tot de vrouwen die ze soms hebben en de kinderen die er soms zijn’. Met de winst is een award, een geldbedrag van €524,03, eeuwige roem, een gouden sjerp en natuurlijk de gewilde gouden koffiemok gemoeid.

Max van Weezel
De productie van Maarten Dallinga bestaat uit een vijfdelige podcastserie over de verhalen van mannen die mannenontmoetingsplekken frequenteren voor anonieme seks. Volgens de jury anno 2019 ‘Een juweeltje dat uitstekend tot zijn recht komt in de gekozen vorm, een podcast’. De prijs is dit jaar opgedragen aan de in april overleden politiek journalist Max van Weezel, die juryvoorzitter was bij de twee voorgaande edities van de Gouden Freelancer. Zijn dochter Natascha van Weezel reikte de award uit, samen met juryvoorzitter Sheila Sitalsing.

Runner-ups en eervolle vermelding
De tweede prijs ging naar Mensje Melchior, voor haar Volkskrant-artikel Prikken of niet prikken, vanwege haar nauwgezette, imposante reconstructie van de polio-epidemie uit 1992. Zij kreeg een jaarabonnement op transcriptieservice AmberScript ter waarde van €600. Derde werd Natalie Huigsloot, met haar perfecte interview ‘Als schrijver is hij niet gek, als Maarten Biesheuvel wel’, gepubliceerd in de Volkskrant. Er was een eervolle vermelding voor ‘Gevangen door een Nederlandse missie, gemarteld door de Afghaanse geheime dienst’, van Ludo Hekman, verschenen in Trouw.

Gouden Freelancer Award
De Gouden Freelancer Award is een initiatief van Bureau Wibaut, met als doel zichtbaar te maken hoe freelancers het verschil kunnen maken in de journalistiek. In totaal werden er ruim tachtig producties ingezonden, waarvan de jury er vijftien nomineerde. De award wordt gesponsord door de Sectie Freelance Journalisten van de Auteursbond en Stichting Lira Auteursfonds Reprorecht.

Eerdere winnaars
Het was de derde keer dat de prijs werd uitgereikt. In 2015 ging de award naar Ivo van Woerden, voor zijn longread ‘The Great Marc Evers’, die verscheen bij uitgeverij Fosfor. In 2017 wonnen Maartje Duin, Daan Dekker en Jaasir Linger voor hun VPRO-multimediaproductie ‘Gliphoeve, een vergeten strijd’, over de integratie van Surinaamse Nederlanders in de jaren zeventig in de Amsterdamse Bijlmermeer.